Basistraining

Er wordt in een gemoedelijke sfeer veel geoefend en geëxperimenteerd met allerhande peddelslagen en boottechnieken; boogslagen, opkanten, trekslagen, remslagen, steunslagen, en nog veel meer... Maar de nadruk ligt steeds op de voorwaartse slag. Een goede voorwaartse techniek geeft veel meer vaarplezier en voorkomt blessures! 

De training wordt gegeven door Lutger Bakema en André van de Polder. 

Waar moet je aan denken:

  1. Het is de bedoeling dat iedereen om 19.30 uur in de boot zit en door de duiker is. Houd dus rekening met omkleedtijd, boot zoeken, instappen, filevorming bij het haventje..
  2. De hele maand april is voor iedereen een zwemvest verplicht. Geen zwemvest aan, is niet meedoen! 
  3. Houd de kleedkamers opgeruimd. Laat je jas en kleren niet aan de haakjes hangen als je weggaat om te varen, maar doe alles in een grote tas en leg die op de planken boven de kledinghaken. 
  4. Denk er ook aan dat je al het materiaal dat je van de GKV gebruikt (boot, peddel, zwemvest) in het Grote GKV Boek noteert voordat je weggaat. Bij terugkeer vink je het materiaal weer af en meld je eventuele onvolkomenheden. 

Route van de Loods via de duiker naar de oefen-inham.

Voor wie is 'De Basistraining' bedoeld?
De naam zegt het al: iedereen die zijn/haar vlakwater basistechnieken wil bijschaven is welkom. Of je nu beginner bent, licht gevorderd, of al best een eindje gevorderd... Je bent welkom om mee te doen. Op deze manier kunnen nieuwkomers ook kennis maken met de al meer doorgewinterde GKV-ers. Er wordt tevens gewerkt aan de vlakwater basisconditie; de nadruk ligt op het vergroten van het uithoudingsvermogen en niet op kracht en snelheid.

De opbouw tot aan de zomervakantie wordt vooral bepaald door de watertemperatuur. Omdat het water in april nog akelig koud is, zullen er dus minder risico's in de oefeningen zitten. Maar hoe warmer het water wordt, hoe verder de grenzen van het omslaan zullen worden opgezocht. 

Er wordt altijd begonnen met een warming-up. Daarna wordt er geoefend met vaartechnieken en zal er een stuk gevaren worden. Vanzelfsprekend wordt een en ander opgeleukt door spelvormen en de grillen van de instructeurs. De totale tijd neemt ongeveer anderhalf uur in beslag, hoewel de eerste en de laatste weken de duisternis nog wel wat van de tijd af zal snoepen. 

Omdat omslaan altijd kan gebeuren, is het belangrijk dat je altijd extra warme kleren hebt om na afloop aan te kunnen trekken. Wie neopreen heeft, trekt dit natuurlijk aan. Daarna is het afhankelijk van de watertemperatuur welke kleding vereist is; dit gaat in overleg.

Instap is achter de Loods in het haventje naar het meer. We wachten op elkaar aan de andere kant van de duiker. Mensen die nog niet zo zeker zijn, zoeken elkaar op en maken een vlotje. Gezamenlijk varen we dan om 19.30 uur naar de vaste oefen-inham (zie afbeelding).

Je hoeft je van te voren niet op te geven. Je mag natuurlijk altijd contact opnemen wanneer je vragen hebt.

We hopen velen van jullie te zien op het water.

Lutger Bakema  & André van de Polder