Kanopolonieuws 2013

Wat een ontlading op zondag 22 september om 16.00 uur toen de scheidsrechter de wedstrijd tussen GKV-A en Michiel de Ruyter A (MDR) afloot en er 5-4 op het scorebord stond; 5-4 voor de GKV-ers wel te verstaan. Volgens mij kon je de vreugde van de jongens, de coaches en supporters voelen in Groningen. Tranen van blijdschap vloeiden bij zowel sommige spelers als de twee coaches.

GKV-A met Arjen Boelens, Jeroen Dieperink, Joost Horstink, Jouke Sjollema, Ricardo Wight en Stefan Wight had wat in te halen na het eerste competitieweekend. Met vier punten achterstand op Odysseus (Alkmaar) moesten ze het laatste competitieweekend en alle wedstrijden winnen en Odysseus moest nog een wedstrijd verliezen. Zo geschiedde. Onze jongens speelden uitstekend, alles zat goed in elkaar; ik heb hele mooie en spannende wedstrijden gezien.

GKV-A 2013

Ook GKV ’t 6e speelde een goed competitieweekend. Een promotie naar de tweede klasse dreigde, maar (gelukkig) hebben ze geen goud, maar brons binnengehaald. Voor de andere vier GKV-teams die meededen aan de competitie was het een minder succesvol weekend. GKV-B, die vorig jaar promoveerde naar de hoofdklasse, degradeerde weer naar de 1e klasse. Het 2e klasse team GKV-C stond in de tussenklassering op een derde plaats, maar konden dit niet stand houden en eindigden als vijfde. GKV-D, het andere 3klasse team eindigde op de 9e plek, en onze jeugd, de Monkeys, eindigde op plek 5, maar de laatste wedstrijd die ze speelden was een hele goeie.

Van onze landskampioenen speelden vijf van de zes jongens mee op de Europese kampioenschappen in Poznan (Polen, ja daar waar Nederland vorig jaar Wereldkampioen werd). Jeroen, Joost, Jouke en Ricardo vormden samen met Bryce Hollman en Martijn de Vries (beiden van Michiel de Ruyter uit Uithoorn) het herenteam van Oranje. Stefan kwam uit voor Jong Oranje.

Tijdens de World Games in Colombia is gebleken dat zes spelers (een wisselspeler) eigenlijk te weinig is; Jurjen Hallegraeff speelde nog niet mee. Sjoerd v.d. Helder (gebroken pink tijdens de Word Games) stond zo ongeveer achter het doel om Joost zo nu en dan aanwijzingen te geven. Toch hebben de Heren in Poznan een geweldige prestatie geleverd.

Even kwam de finale in zicht, maar de kwamen te kort in de wedstrijd tegen Italië en streden om de 3e plek tegen Spanje. Wat een dijk van een wedstrijd; 10 seconden voor het eindsignaal scoorde Ricardo de gelijkmaker, waarna er 2x een verlenging plaats kon vinden. Dit was echter niet nodig: Spanje scoorde in de eerste minuut de Golden Goal. Teleurstelling bij de Nederlanders met brons in zicht. Ik had ze de bronzen plak, die voor hun als goud zou voelen, heel erg gegund, maar ik ben trots en deze zes jongens kunnen ook trots zijn met deze vierde plaats.

Jong Oranje had het in zich om op het podium te komen, zie onderstaand citaat van www.kanopolo.org. 

Een goede mix van ervaren en nieuwe jongens zorgt ervoor dat jong oranje eindelijk weer eens kans maakt op een medaille. Niet dat we onze junioren te veel druk willen opleggen maar de resultaten op de laatste eindtoernooien waren natuurlijk niet echt om over naar huis te schrijven. Zoals één van de bondscoaches afgelopen weekend in Dikkebus al zei: ,,Duitsland en waarschijnlijk ook Frankrijk schat ik hoger in dan de rest van de landen. Daarachter zijn landen Nederland, Engeland en Spanje erg aan elkaar gewaagd.” Daar kunnen wij ons alleen maar bij aansluiten.

Bespreking Jong Oranje

De jongens speelden goede wedstrijden, maar helaas werden die niet allemaal gewonnen. ze werden 3e in hun poule en gingen dus niet door naar de volgende ronde. Knokken om plek 9, maar ook dat lukte helaas niet. Jong Oranje eindigde als 11e. De Dames waren beter op dreef. De wedstrijden die ik van ze heb gezien waren mooi om naar te kijken, overzichtelijk, gestructureerd, wat uiteindelijk resulteerde in een derde plaats.

Janny Drenth