Canadeesvaren

Het Canadeesvaren, ook bekend onder de naam Open-Kanovaren, wordt gecoördineerd door de Toergroep. Omdat de techniek voor het varen nogal verschilt van het varen in een 'gewone' kano hebben we het Canadeesvaren een aparte discipline genoemd.

Open-kanovaren een breedtesport -- of je nu oud of jong bent, sportief of puur recreatief bezig wilt zijn, ook jij kunt het doen! Het aardige van open-kanovaren is dat er veel keuzes zijn in wat je precies met de kano kunt doen. Er zit daarom vast wel iets bij dat jij leuk vindt -- dit kan samen, maar ook alleen in de boot, oftewel 'tandem' of 'solo', waarbij er vaak nog de mogelijkheid is om 'passagiers' mee te nemen.

Tal van disciplines zijn erin te vinden. We noemen er een aantal:

  • Toervaren: van rustige dagtochten tot zware 'expedities'.
  • Vlakwater-wedstrijdvaren: sprint, korte en lange baan en marathon.
  • Wildwatervaren, afvaart en slalom, playboating, rodeo, etc.
  • FreeStyle: een soort "ballet" kanovaren op vlakwater.
  • Zeilen, lijnen, en bomen (alternatieve voortbeweging)

 Even kijken hoe dat eruit kan zien? Zie de trailer van This is canoeing!

 

Verschil tussen open kano en kajak

De Canadees (open kano) is een open boot die met een enkelbladige steekpeddel wordt gevaren. Dit in tegenstelling tot de kajak, die van boven gesloten is en met een dubbelbladige peddel wordt voortbewogen. Een kano wordt vaak geknield gevaren.

Er zijn ook "gesloten" kano's, dat wil zeggen kano's die net als kajaks een vast dek hebben. Die komen echter hoofdzakelijk in de wildwatersport voor.
De verscheidenheid aan open kanomodellen is groot, en daardoor is het mogelijk om op allerlei soorten water te varen. De open kano leent zich bijzonder goed voor kanotrektochten, met name in wildernisachtige gebieden.

Contactpersoon:

Eric Roossien