Verenigingsmateriaal

De GKV beschikt over een vloot van zo'n vijftig boten: vlakwaterkano's, zeekano's, wildwaterkano's, polokano's en open Canadezen, elke soort in diverse types. Deze boten staan ter beschikking aan leden die geen eigen boot bezitten. Wie zelf een boot heeft, kan die opslaan in de loods van de GKV. De vereniging bezit twee botenwagens, waarmee de boten kunnen worden vervoerd voor tochten of polotoernooien op afgelegen plaatsen. 

Daarnaast beschikt de vereniging vanzelfsprekend over zwemvesten, helmen en peddels. Hier vind je een korte beschrijving van de boten van de GKV, alsmede de lengte en de breedte in centimeters. Per boot is lengte (L) en breedte (B) genoemd.

Vlakwaterkano's

SK

52051De SK (Standaard Kano) is de meest voorkomende verenigingsboot bij de GKV. Het zijn snelle polyester kano's die bij uitstek geschikt zijn om goed te leren kanovaren en tochten mee te maken. Het zijn boten die misschien wat instabiel zijn, maar daartegenover staan uitstekende vaareigenschappen: snel, koersvast, weinig windgevoelig, goed op te kanten.

Kajett

52055De Kajett is een moderne vlakwatertoerboot met een zeer karakteristieke vormgeving. De vaareigenschappen zijn te vergelijken met die van de SK, de stabiliteit is echter beter en dankzij de combikuip en het hoge voordek is de Kajett beter thuis in wat ruiger water, maar wel weer iets windgevoeliger.

Golden Eagle

49051Is evenals de Kajett een stabiel alternatief voor de SK. De stabielste van de drie zelfs, hetgeen wel ten koste gaat van de overige vaareigenschappen zoals de snelheid

K1

52051De K1 is de internationaal erkende wedstrijd kano. Zeer snel maar daarentegen ook uitermate instabiel. De K1 is moeilijk te varen vanwege de instabiliteit, en is bovendien nogal kwetsbaar (o.a. vanwege een roertje)

Polo

29558Deze boten zijn uitermate wendbaar, hebben afgeronde voor- en achterpunten en een zeer laag achterdek. Doordat ze gemaakt zijn van polyethyleen kunnen ze letterlijk en figuurlijk tegen een stootje. Ze worden ook gebruikt voor het varen in de branding en het is de lesboot van de kentercursus.

Kadet

35053Voor de jongste jeugd heeft de vereniging een aantal jeugdboten van het type Kadet. Voor kinderen tot een leeftijd van ±13 jaar is dit een prima stabiele en redelijk snelle kano.

SK Special

42552Voor de wat grotere jeugd is dit een soort SK in mini-uitvoering. De vaareigenschappen komen dan ook nagenoeg overeen.
    

 

Meerpersoonsboten

Dagger canadees

49886De vereniging heeft twee Canadese kano's, geschikt om met twee personen mee te varen. De Dagger is een modern vormgegeven boot gebouwd van het onbreekbare 'Royalex'.
    

 

Zeekano's

Legend 

54753De Legend is een zeer snelle zeekano met een redelijk laadvolume. Deze boot is uitstekend geschikt voor langere tochten op zee, mits gevaren door een redelijk ervaren kanoër.

Shoreline 

48555Is een gemakkelijk te varen zeekano met goede vaareigenschappen. Voor niet al te zware mensen.

Baidarka Explorer

51352(3 compartimenten, belijning, een varioscheg, plus kompas) Een lange smalle kajak met een kleine kuipopening is geschikt voor de wat meer ervaren kanoer met een gemiddeld tot fors postuur. De V-vormige boeg en integraalkiel van de Baidarka zorgen voor een behoorlijke eindstabiliteit en koersvastheid, de beginstabiliteit is niet erg groot. Door het smalle hoge voorschip is het een droog lopende kajak die makkelijk door de golven snijdt. De 'varioscheg' vergemakkelijkt het houden van de juiste koers aanzienlijk wanneer er bij een ongunstige wind gevaren moet worden.

Euro Kayak Ysak

51056(3 compartimenten, belijning, maar geen varioscheg) Een lange en brede kajak met een grote kuipopening is geschikt voor zwaar gebouwde vaarders die veel waarde hechten aan een hoge beginstabiliteit. De kajak vaart zwaar door de rompvorm in combinatie met de geringe stijfheid van het polyethyleen waarvan dit vaartuig is gemaakt. Door de hoge aanvangstabiliteit en de erg royale kuipopening is het bootcontact niet al te groot. In- en uitstappen gaat bijzonder gemakkelijk. Het zitcomfort behoeft nog verbetering.
    

 

Wildwaterkano's

Corsica 

33065De Corsica is een wildwaterboot met een vrij groot volume (300 ltr.), hetgeen betekent dat deze boot geschikt is tot wild waterklasse IV-V.

Corsica-S

31061De kleine uitvoering (252 ltr.) kan wat minder wild water aan en is meer geschikt voor lichtere kanoërs.