Wedstrijdkanoën

Vlakwaterwedstrijdvaren

Sinds 2006 heeft GKV een vlakwaterwedstrijdgroep. Vlakwaterwedstrijd varen is een sport waarbij er in 1-persoons-, 2-persoons- en/of 4-persoonsboten (K1,K2 & K4) gevaren wordt op vlak water. Bij de wedstrijden draait het erom dat er een bepaalde afstand zo snel mogelijk gevaren wordt. Dit kan verschillen tussen sprintafstanden zoals de 200 meter maar ook lange afstanden zoals 5 kilometer.


Groepsfoto GKV Nederlands Kampioenschap 2017

Vaargroepen
De vlakwaterwedstrijdgroep is opgesplitst in twee groepen; de kanokids met leeftijden van 8 tot 13 jaar, en de trainingsgroep vanaf 13+.
De kanokids focust zich op het kennismaken met de boot, het leren varen in de minder stabiele wedstrijdboten, het begin van de vaartechnieken maar vooral op het plezier krijgen in het varen.
De trainingsgroep van 13+ is gericht op het conditie/kracht opbouwen en focust zich meer op hoe de prestaties van afgelopen jaar verbeterd kunnen worden. Er wordt door beide vaargroepen getraind op het Paterswoldse Meer, het Noord-Willems kanaal of het Hoornsediep.

Wedstrijden
Er zijn een paar wedstrijdweekenden per jaar. Deze wedstrijden zijn verdeeld over heel Nederland en zelfs een paar internationale wedstrijden. Het is niet verplicht om deel te nemen aan deze wedstrijden, maar het wordt door de vlakwaterwedstrijdgroep alleen maar aangeraden. Tijdens zo’n wedstrijdweekend vaart de deelnemer verschillende afstanden in verschillende boottypen. Er hangt een serieuze maar gezellige sfeer: er wordt samen gegeten, kennis gemaakt met de concurrentie en iedereen van de vereniging moedigt elkaar aan vanaf de zijlijn.


Lena ten Haaf in volle concentratie op de wedstrijden in Zaandam


Wintertrainingen
Het winterprogramma begint in oktober. Er wordt door de beide vaargroepen zolang mogelijk doorgevaren. Maar omdat het in de winter een stuk kouder is en daarnaast snel donker, worden er ook andere trainingen gegeven. De trainingsgroep van 13+ doet tijdens de winter aan verschillende krachttrainingen in het krachthonk die beschikbaar is bij de vereniging. Daarnaast worden er ook meerdere looptrainingen gegeven.
De kanokids begint in de winter aan een zaaltraining. Elke donderdagavond wordt er in die trainingen van alles gedaan, bijvoorbeeld krachttraining, conditietraining of spelletjes.
Naast deze training worden er, voor beide vaargroepen, ook zwembadtrainingen gegeven. In de zwembadtraining worden er verschillende oefeningen gedaan. De conditie wordt opgeschroefd met baantjes zwemmen, maar er worden ook wedstrijden kanopolo gespeeld.
Oftewel in de winter worden er diverse trainingsopties gegeven voor de vaargroepen.

Interesse?
Heb je hierdoor genoeg interesse gekregen? Word dan nu lid! (dit kan via de homepagina onder het kopje “Lid worden”)


Voor meer vragen kan er worden gemaild naar wedstrijdgroep@groningenkv.nl

Wie weet tot ziens bij de GKV!