Zelf zeevaren?

Ben je een gevorderde kanoër en wil je gaan zeevaren? Meld je dan aan bij de Zeekanogroep. Dit doe je door een mailtje te sturen naar: zeekanocommissie@groningenkv.nl. Je wordt dan in de A-groep (zie groepsindeling) geplaats en via de email op de hoogte gehouden van de activiteiten van de zeekanogroep. Zoals al gezegd is een beginnende zeekanoër geen beginnende kanoër! Als je begint met kanoën, vaar je eerst op binnenwater. Door mee te doen aan de Introductiecursus en de Woensdagavond Basisvaargroep, leer je stuur- en steuntechnieken en maak je je deze eigen. Bij de tochten die de Toergroep organiseert, kun je conditie opbouwen. Op het Paterswoldsemeer wen je aan het varen op golven. Met het varen in een onstabielere vlakwaterboot (eska, k1), kun je je balans trainen. Reken erop dat je zeker een jaar kanoërvaring nodig hebt, voordat je vaardigheden voldoende zijn om de zee op te gaan.

Toelating tot de zeekanogroep

Om op zee te gaan varen met de GKV wordt van je verwacht dat je in het voorjaar (eind april/begin mei) meedoet aan de reddingsoefeningen en de IJsselmeertocht. Je leert in dit weekend hoe je gered kunt worden en een andere omgeslagen kanoër kunt redden. Tijdens de tocht op het IJsselmeer kun je laten zien dat je zeewaardig en zeevaardig bent. Naast je vaardigheden moet natuurlijk ook je uitrusting in orde zijn. Wanneer je heb meegedaan aan het hele weekend, besluiten de tochtleiders gezamenlijk of je klaar bent om de zee op te gaan (groep B, zie groepsindeling). Slechts bij hoge uitzondering kan je buiten de reddingsoefeningen en IJsselmeertocht om, mee de zee op (bijvoorbeeld als je al aantoonbaar zeeërvaring hebt wanneer je lid word). Zorg daarom dat je mee kan met dit weekend!

Uitrusting

In de syllabus voor Zeevaardigheid van de NZKV staat beschreven hoe je uitrusting eruit ziet als je de zee op gaat; een hele paklijst! Als beginnende zeevaarder kun je gebruik maken van een zeekajak, peddel en zwemvest van de vereniging. Ook kan je zeekaarten, noodsignalen en een sleeplijn lenen tijdens de tocht.