Kanopolo

 

KanopoloKanopolo is een kleine maar wel fanatieke en wereldwijd beoefende sport. Bij de Groninger kanovereniging wordt er zo goed als elke dag getraind. Deze training is terug te zien in de resultaten. Zo spelen Joost Horstink en Jouke Sjollema bij de Nederlandse herenselectie, speelt Linda van As bij de dames onder de 21 en traint Gialt van Denderen de Nederlandse heren. Ook werd Groningen A dit jaar 3e van Nederland en hebben ze een geschiedenis met meerdere landstitels.

Groningen heeft 3 herenteams en 1 vrouwenteam op het NK in verschillende klassen. Zowel in 2014, 2015 als 2016 werd de GKV Nederlands kampioen kanopolo. Naast het NK zijn er nog veel andere toernooien in europa waar de teams naartoe gaat. Bij het kopje actueel staat het laatste nieuws.

Het spel

KanopoloUitrusting kanopoloKanopolo is een teamsport waarbij twee partijen van elk vijf spelers zoveel mogelijk doelpunten proberen te maken. De spelers zitten in een kleine, wendbare kano en dragen verplicht beschermende uitrusting zoals een zwemvest en een helm. Deze uitrusting is zeker niet overbodig, Botsen en duwen is toegestaan. Het veld is relatief klein (20m bij 30m) en de wedstrijden duren kort (2x 10 minuten) wat betekend dat er snel gespeeld moet worden. Verdedigen en aanvallen doe je dan ook met het hele team.

De verdedigende partij probeerd de aanvallers zo ver mogelijk van het doel af te houden. De aanvallers proberen juist door de verdediging heen te komen om een schot op doel te kunnen doen. De doelen hangen 2 meter boven het water. De keeper kan het doel verdedigen door zijn zijn peddel in de lucht te steken. 

ga naar 2:11:05 voor de finale tussen Duitsland en Frankrijk.

KanoPolo bij de GKV

Kanopolo in polovijver GKVBij de Groninger Kanovereniging wordt er door ongeveer 30 mensen actief kanopolo gespeeld tot op zeer hoog (internationaal) niveau. Er wordt dus veel getraind. Veel in een bassin naast ons clubgebouw, maar ook in ons krachthonk en 's winters soms ook in het zwembad. In de training wordt eerst veel tijd besteed aan kanotechnieken zodat het rechtuitvarend en snel bochten draaien goed gaat. Daarna komt de baltechniek, het netjes gooien en vangen. Dan gaan we beide dingen tegelijkertijd oefenen en tenslotte komt het partijtje varen met de vele tactieken en trucjes. Natuurlijk wordt er ook veel op conditie getraind, kanopolo is tenslotte een zeer intensieve sport. Er wordt in het seizoen bijna elke dag wel gevaren (zie voor trainingstijden van alle teams het kopje "teams/teams en trainingstijden), dus als je een keer wilt komen kijken ben je van harte welkom, vooral de trainingen van groningen A zijn de moeite waard om te zien. Ook kun je zelf een keer kanopolo doen. De GKV biedt clinics aan in kanopolo.