Basistraining

Tijdens de basistraining op woensdagavond op het Paterswoldsemeer wordt in een gemoedelijke sfeer veel geoefend en geëxperimenteerd met allerhande peddelslagen en boottechnieken: boogslagen, opkanten, trekslagen, remslagen, steunslagen, en nog veel meer. Maar de nadruk ligt steeds op de voorwaartse slag. Een goede voorwaartse techniek geeft veel meer vaarplezier en voorkomt blessures.

Het is de bedoeling dat iedereen om 19.30 uur in de boot zit en op het meer is. Houd dus rekening met omkleedtijd, boot zoeken, instappen, filevorming bij het haventje. De hele maand april is voor iedereen een zwemvest verplicht.

Houd de kleedkamers opgeruimd. Laat je jas en kleren niet aan de haakjes hangen als je weggaat om te varen, maar doe alles in een grote tas en leg die op de planken boven de kledinghaken.

Denk er ook aan dat je al het materiaal dat je van de GKV gebruikt (boot, peddel, zwemvest) in het GKV Boek noteert voordat je weggaat. Bij terugkeer vink je het materiaal weer af en meld je eventuele onvolkomenheden. 

Voor wie is de basistraining bedoeld?

De naam zegt het al: iedereen die zijn/haar vlakwater basistechnieken wil bijschaven is welkom. Of je nu beginner bent, licht gevorderd, of al best een eindje gevorderd, je bent welkom om mee te doen. Op deze manier kunnen nieuwkomers ook kennismaken met de al meer doorgewinterde GKV’ers. Er wordt tevens gewerkt aan de basisconditie; de nadruk ligt op het vergroten van het uithoudingsvermogen en niet op kracht en snelheid.

De opbouw tot aan de zomervakantie wordt vooral bepaald door de watertemperatuur. Omdat het water in april nog koud is, zullen er minder risico's in de oefeningen zitten. Maar hoe warmer het water wordt, hoe verder de grenzen zullen worden opgezocht.

Er wordt altijd begonnen met een warming-up. Daarna wordt er geoefend met vaartechnieken en wordt er een stuk gevaren. Ook is er ruimte voor spelletjes. De totale tijd neemt ongeveer anderhalf uur in beslag, hoewel de eerste en de laatste weken de duisternis nog wel wat van de tijd af zal snoepen.

Omdat omslaan altijd kan gebeuren, is het belangrijk dat je een extra set warme kleren hebt om na afloop aan te kunnen trekken. Wie neopreen heeft, trekt dit natuurlijk aan. Daarna is het afhankelijk van de watertemperatuur welke kleding vereist is.

Instap is achter de Loods in het haventje. We wachten op elkaar aan de andere kant van de duiker. Mensen die nog niet zo zeker zijn, zoeken elkaar op en maken een vlotje. Gezamenlijk varen we dan om 19.30 uur naar de vaste oefen-inham (zie afbeelding).

Je hoeft je van tevoren niet op te geven. Je mag natuurlijk altijd contact opnemen wanneer je vragen hebt.

route-basistraining

Route van de Loods via de duiker naar de oefen-inham.

img-1706

De basistraining vindt in de avond plaats. Er zijn vaak
dramatische zonsondergangen te bewonderen.