Vlakwaterwedstrijdvaren

Vlakwaterwedstrijdvaren is een sport waarbij er in eenpersoons-, tweepersoons- en vierpersoonsboten (K1, K2 en K4) wordt gevaren op vlakwater. Er worden sprintafstanden gevaren, zoals de 200 meter, maar ook lange afstanden, zoals de 5 kilometer.

Vaargroepen

De vlakwaterwedstrijdvaarders trainen in twee groepen: de Kanokids (8 tot 13 jaar) en de trainingsgroep vanaf 13+. De groep van de Kanokids focust zich op het kennismaken met de boot, het leren varen in minder stabiele wedstrijdboten en vaartechnieken, maar vooral op het plezier krijgen in het varen. De trainingsgroep van 13+ is gericht op conditie opbouwen en focust zich op hoe de prestaties verbeterd kunnen worden. Er wordt door beide vaargroepen getraind op het Paterswoldsemeer, het Noord-Willemskanaal en het Hoornsediep.

Wedstrijden

Er zijn een paar wedstrijdweekenden per jaar. Deze wedstrijden zijn verdeeld over heel Nederland, maar er zijn ook internationale wedstrijden. Tijdens een wedstrijdweekend vaart de deelnemer verschillende afstanden in verschillende boottypen. Er hangt een serieuze maar gezellige sfeer: er wordt samen gegeten, kennisgemaakt met de concurrentie en iedereen moedigt elkaar aan vanaf de zijlijn.

Wintertrainingen

Omdat het in de winter te koud wordt om op het water te trainen en het daarnaast snel donker is, worden er dan andere trainingen gegeven. De trainingsgroep van 13+ doet tijdens de winter aan krachttrainingen in het krachthonk in het verenigingsgebouw. Daarnaast worden er ook meerdere looptrainingen gegeven. De groep van de Kanokids traint in de winter elke donderdagavond in de zaal. Er is krachttraining en conditietraining, maar er worden ook sportieve spelletjes gedaan. Daarnaast wordt er in het zwembad getraind.

Meer informatie:

peorgdjirtsdew.[antispam].@groningenkv.nl

lena-1Lena ten Haaf in volle concentratie op de wedstrijden in Zaandam