Clubmateriaal

De GKV beschikt over een ruime vloot aan verenigingsboten. Verdeeld over een aantal categorieën hebben we maar liefst 130 boten! Hieronder kort een beschrijving van ons materieel. Het grootste deel van het clubmateriaal is vrij beschikbaar voor de leden om in te varen.  

Toer- en standaardkano’s.

Voornamelijk voor instructie hebben wij een verzameling van ongeveer 40 toer- en standaardkano’s (SK’s). De SK is de meest voorkomende verenigingsboot bij de GKV. Het zijn snelle polyester kano's die bij uitstek geschikt zijn om goed te leren kanovaren en tochten mee te maken. Het zijn boten die misschien wat instabiel zijn, maar daartegenover staan uitstekende vaareigenschappen: snel, koersvast, weinig windgevoelig, goed op te kanten. SKs zijn ook uitzonderlijk geschikt om later de overstap te maken richting een instabielere vlakwaterwedstrijdboot, of snelle zeekano.

Zeekano’s

Op zee zijn de omstandigheden vaak wat heftiger dan op de meren des lands. Daarom heeft de club een redelijk grote verzameling zeekano’s. We hebben juist een breed scala aan boten, omdat het matchen van een peddelaar met de juiste zeekano een belangrijk ding is voor zeevaren. Ook hebben we zowel de ‘goude ouwe’ boten als nieuwere, innovatievere zeekano’s. Op deze manier kun je ook meerdere boten uitproberen, mocht je zelf een zeekano willen aanschaffen.

Vlakwater

Ook de vlakwaterwedstrijdgroep beschikt over eigen boten. Hier gelden aparte afspraken voor gebruik. Vlakwaterboten zijn dunner en fragieler dan andere kajaks met het oog op snelheid; daarom zijn ze niet geschikt voor bijvoorbeeld een beginnerscursus. Ook is het afstellen van een boot op de peddelaar een vereiste om goed te kunnen varen.

Wildwaterkajaks

Aan het andere kant van het spectrum hebben we een achttal wildwaterkajaks. Naast het doel waarvoor ze ontworpen zijn worden deze ook gebruikt voor eskimonteerles in de winter. Dit zijn korte, plastic boten die tegen een stootje kunnen.

Canadese Kano’s

De club beschikt over een vijftal Canadese kano’s voor een relaxt rondje op het meer. Tip: neem je geliefde mee en doe eens een picknick op het meer!

SUPs

De GKV beschikt over een klein aantal hardboard SUPs inclusief verstelbare peddels, in de categorie voor gevorderde beginners/gevorderden. Deze zijn uitstekend om mee te varen als je eerder op verhuur-SUPs hebt gepeddeld, maar ook nog wel net zo dat je ook zonder ervaring snel op eigen benen kan staan in de SUP-wereld.

Poloboten

Deze boten zijn uitermate wendbaar, hebben afgeronde voor- en achterpunten en een zeer laag achterdek. Doordat ze gemaakt zijn van polyethyleen kunnen ze letterlijk en figuurlijk tegen een stootje. Ze worden ook gebruikt voor het varen in de branding en het is de lesboot van de kentercursus.

Overig

Overig materiaal bestaat uit clubpeddels, helmen, zwemvesten en spatzeilen – voor het veilig kunnen uitoefenen van onze sport.

Overigens beschikt de GKV over drie eigen botenwagens, waardoor het mogelijk is om met een grote groep te gaan varen. Het komt daarom slechts zeer zelden voor dat er vaarders niet mee kunnen met een tocht!

Zelf stallen van een eigen boot

Het is natuurlijk ook mogelijk om bij de GKV een eigen boot te stallen. Er is in de regel echter wel een wachtlijst waarbij prioriteit wordt gegeven aan leden die nog geen boot bij de club gestald hebben. Wil je opgeven voor een ligplaats? Log dan in en vul het formulier ‘ligplaats aanvragen / wijzigen’ in om je boot aan te melden voor een ligplaats.

Verzekeren van een eigen boot

De GKV biedt geen eigen verzekering aan. Voor eigen boten kan gekeken worden naar de kanoverzekering van de Toeristische Kanobond Nederland of een eigen verzekeraar.

Nadere informatie kan je krijgen bij de Vlootcommissie: toolv.[antispam].@groningenkv.nl

 

2020-02-05-zeekano-gkv-1916

Zeekano's in het rek

2020-02-05-vlakwater-1794

Snellere vlakwaterboten

2020-02-05-polo-fun-1928

Wildwaterboten

2020-02-05-canadees-1920

Canadese kano's (pas op voor banjomuziek)

2020-02-05-subboards-1812

SUP-planken

2020-02-05-spatzeilen-gkv-1818

En.. uitrusting!