Nieuwjaarstoespraak van Voorzitter Klaas Sjollema

Geplaatst op 31-01-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Redactie

15c96fa3-1257-48b3-8eca-9e2f2f9a8ab7

 

Beste mensen,

Van harte welkom op deze nieuwjaarsreceptie van de GKV, van harte welkom in 2020. Eigenlijk vind ik 2019 maar een raar jaar. Neem bijvoorbeeld het weer. Daar zijn wij als buitensporters tenslotte behoorlijk van afhankelijk. Afgelopen jaar blijkt een van de warmste ooit. Met record temperaturen, voor het eerst werd er in Nederland 40 graden genoteerd. Desondanks heb niet het gevoel dat we in 2019 een erg mooie zomer hebben gehad. Dat komt denk ik omdat we tussen een aantal extreem warme periodes ook uitgesproken koude/herfstige dagen hebben gehad, inclusief extreem slecht weer, waardoor helaas een behoorlijk aantal tochten en cursussen moest worden afgeblazen.  
Ik denk dat deze wisselvallige zomer invloed heeft gehad op het aantal nieuwe leden. Medio 2019 hadden we 249 leden, duidelijk minder dan de 268 die we in het topjaar 2018 (met een hele mooie zomer) hadden. Maar 2018 was duidelijk een uitschieter, in 2017 hadden we ook 249 leden. Ik maak me echt geen zorgen, we zitten dus nog steeds goed rond het streefaantal van 250 leden. Natuurlijk is niet alleen het weer de oorzaak van het afnemen van het aantal leden. Ook het vertrek van een aantal, met name jeugdige, vlakwaterwedstrijdvaarders heeft het ledenaantal geen goed gedaan. Er is helaas slechts een handvol actieve wedstrijdvaarders overgebleven, die gewoon overigens  keihard door zijn blijven trainen. En ze hebben goede zaken gedaan afgelopen jaar. Ik heb Maaike nog even gevraagd naar de getallen en ik citeer: “We hebben aan acht wedstrijden meegedaan met één tot zes vaarders. En die hebben in totaal 55 medailles gewonnen, 16 goud, 16 zilver en 23 brons. Twintig medailles zijn van een officieel NK, en daarvan zijn er vier goud, één keer voor Marta in de k2 200m en drie keer voor Sebastian in de k4 200, 500 en 1000 meter. We hebben in 2019 lekker getraind, we zijn beter en sneller geworden en we hadden weer een goede samenwerking met Kanosport Drenthe. Die samenwerking hopen we ook dit jaar weer voort te zetten.”
En dan die andere wedstrijdtak: de poloërs: Net als vorig jaar werd ons eerste GKV-team vijfde op de NK, maar de grote verrassing was wel GKV B, dat overtuigend eerste werd bij de eerste klasse. Zij kunnen dit jaar dus hoofdklasse gaan varen. Onze dames werden vierde, beslist niet slecht, GKV C vijfde bij de tweede klasse en we hadden zelfs een jeugd team op het water bij de NK. Dat zijn dus vijf GKV poloteams op de NK. En weer hebben er zes GKV'ers meegedaan op de EK dit jaar in Portugal. Helaas geen medailles, wel veel plezier gehad. Het gaat dus eigenlijk nog steeds wel goed met onze poloërs. 
Ook de wat minder prestatiegerichte kant van onze sport heeft goed gedraaid, met veel tochten en cursussen. Er was altijd wel wat te doen en was het weer ouderwets gezellig en gemoedelijk op de club. Zoals het hoort natuurlijk, iedereen moet zich er thuis en welkom voelen en dat is goed gelukt, denk ik. De clubdag in oktober was bijvoorbeeld, hoewel behoorlijk uit de losse pols georganiseerd, weer zeer geslaagd. En dan natuurlijk de woensdagavondtraining van Lutger en André. Deze draaide weer als een trein met elke week tientallen deelnemers waaronder veel nieuwe leden. Deze woensdagavondcursus beschouw ik nu als een soort katalysator van  ons verenigingsleven. Deze trainers, die overigens hun trainersdiploma's hopen te halen, verdienen een heel dik applaus.
Een andere katalysator is WhatsApp. De GKV telt misschien wel tien verschillende app-groepjes waarmee van alles wordt geregeld en besproken. Is dat erg? Absoluut niet, zolang het maar leuk blijft. De onderlinge contacten worden zo inniger onderhouden en er worden veel gemakkelijker afspraken gemaakt en zaken doorgesproken. Ook zaken die niets met kanovaren heeft te maken, we lijken soms wel één grote familie.
Maar als er dan iets fout gaat met iemand uit die familie komt dat extra hard aan in de vereniging. Wat dat betreft is 2019 beslist geen goed jaar geweest. Een aantal prominente leden werd getroffen door meer of minder ernstige ziektes of ongelukken, met als absolute dieptepunt het verongelukken van Frenk Waltman op 30 juni. Dramatisch voor met name Margo natuurlijk, maar ook voor onze club. Frenk was een buitengewoon geliefd en actief lid en heeft veel voor de GKV betekend. Niet alleen heeft hij veel tochten begeleid of georganiseerd, hij heeft ook heel erg veel geklust aan ons onderkomen. Sterker nog, zonder Frenk komt het onderhoud van de Loods toch wel in het gedrang, ben ik bang. Ik hoop echt dat er iemand opstaat die dit stokje overneemt.
Met het verenigingsleven is dus niets mis.  Ook bestuurlijk draait het allemaal wel. Op de ALV in maart traden Egbert Bakker en Eric Moesker af en werden Leon Paagman en Jeffrey Luppes gekozen als algemeen bestuurslid. Jeffrey gaat zich bezighouden met de nieuwe website. Leon houdt zich met de rest bezig. De bestuursvergaderingen zijn nog steeds bij de voorzitter thuis en zijn best gezellig, er is veel gelachen, moet ik toegeven. De nieuwe website, het updaten van de statuten en de aanschaf van SUPplanken waren belangrijke items. 

Wat staat ons in 2020 te wachten? Allereerst ons 50-jarig jubileum. We willen dit zeker gaan vieren. Er is alleen op dit moment nog geen team samengesteld om dit te organiseren, dit moet snel van de grond komen, graag met veel mensen. Aanmelden kan bij de secretaris.
Dan is er in maart weer een ALV, daar treden de huidige penningmeester en voorzitter af en worden als het goed is weer een nieuwe voorzitter en penningmeester gekozen. Het bestuur wil in 2020 ook nieuwe statuten bekrachtigd zien, dat zal niet in één keer op de ALV in maart gebeuren, er zal een extra BLV uitgeschreven moeten worden. En in 2020 gaat er als proef een nieuw contributiesysteem van start. Jullie krijgen dit jaar aan het begin van het seizoen een rekening en aan het einde van het seizoen. Gespreid betalen dus.
Er liggen ook een paar projecten op de planken waar we nog geen tijd of geen mensen voor hebben kunnen vinden en waarvan ik hoop dat die dit jaar wel gerealiseerd kunnen worden. Ik heb het dan over het vernieuwen van het haventje en het uitbaggeren en verlichten van het Willemsgat. Verder willen we de SUP-discipline verder gaan uitbouwen, er is een aantal boards aangekocht en samen met Arjan Bouvy gaat er een cursus suppen van start dit voorjaar.
Ik heb er ook alle vertrouwen in dat onze wedstrijdgroepen dit jaar op z’n minst op sterkte blijven en misschien weer een beetje groeien. De pologroep op haar onnavolgbare, op zelf bestuur en WhatsApp gedreven wijze, de vlakwatergroep gaat vast weer een mooi seizoen tegemoet in de wetenschap dat Lena voor GKV blijft varen en dat we een aantal jonge toptalenten in huis hebben.
Maar ook dit jaar moeten we er weer aan trekken om het ledenaantal op peil te houden, 250 is ons streefgetal en om dat te handhaven moeten we toch weer zeker dertig nieuwe leden aantrekken.Trouwens, in heb goed nieuws wat dit betreft: het eerste nieuwe lid van dit jaar, Jannetje Kolijn, heeft zich al aangemeld. Onze introductiecursussen zijn hier van groot belang. Marjan heeft nu assistentie van Oksana. Ze hebben, samen met de instructeurs, in 1919 uitstekend werk verricht en wat mij betreft gaan we dat dit jaar weer doen. Ik meld mij hierbij alvast aan als instructeur.
Verder is het de bedoeling dat we weer met de sporthoppers mee gaan doen. Arthur gaat sporthopper pololessen verzorgen in de hoop dat hij zo zijn polojeugdgroepje kan versterken en daarmee de hele poloploeg. Het zou fantastisch zijn als dat lukt. En misschien kunnen we zo ook het kanokids-groepje op het water houden. Het zou echt jammer zijn als we de jeugd verliezen. Maar bovenal zal onze club de gezellige en bruisende club blijven die ze nu is. Een heel gelukkig 2020 gewenst.

Klaas Sjollema